Het verhaal

Diepgeworteld in onze menselijke aard ligt de behoefte aan verbondenheid en geborgenheid. In onze cultuur vinden we die in de regel bij familie, vrienden en verenigingen, of op sociale ontmoetingsplaatsen en media. Maar eeuwenlang hebben vele generaties die ook gevonden in de vele kerkgemeenschappen die vanuit een diversiteit aan religies ontstonden. Die religieuze verbondenheid neemt in rap tempo af. Maar de daarvan resterende gebouwen zijn nog altijd bepalend voor het landschap, de steden en de dorpen als karakteristieke bakens van eertijdse gemeenschapszin.

Alleen al in het mooie Friese land vinden we er nog meer dan 800. Vele van deze oude kerken staan er vrijwel doelloos bij. Voor sommige wordt een herbestemming gevonden, maar voor vele ervan dreigt verwaarlozing en verval.

Hoe mooi zou het zijn om deze monumenten in hun authentieke waarde te blijven gebruiken voor activiteiten en projecten op het gebied van plaatselijke saamhorigheid en welzijn? Dat is de Tsjerkebier Missie. In onze oude Friese kerken willen wij, samen met de lokale bevolking, gemeentes en provincie, de geest van de gemeenschapszin weer in de fles krijgen.
Dat doen we door in een voormalige timmerfabriek, met zicht op de 13e-eeuwse Âld Toer van Tsjerkebuorren, een eeuwenoud brouwsel van gemoute gerst, hop en gist te maken en een deel van de opbrengst van deze bijzondere, ambachtelijke en smaakvolle speciaalbieren in te zetten voor projecten die we ontwikkelen om deze missie te realiseren.

Ideeën hierover hebben we genoeg. In onze mooie brouwerij maken we ambachtelijk gebrouwen speciaalbier. Maar naast de Gisting- en de Lagertanks in onze brouwerij is er ook een Denktank! Een grote tafel in het midden van ons proeflokaal waar deze ideeën met heel veel creatieve geesten verder ontwikkeld gaan worden. Zodra er concrete projecten zijn vermelden we die op deze site.

Tsjerkebier is speciaalbier met een speciale missie!