Grondstoffen

In onze bierbrouwerij wordt Tsjerkebier gebrouwen met de beste ingrediënten die we zorgvuldig selecteren en betrekken van kwaliteitsleveranciers.

Mout
De diverse soorten mout (Pilsner, Tarwe, Munich, Cara etc.) betrekken we van gerenommeerde mouterijen uit Nederland, België, Duitsland en Engeland. Alleen ervaren mouterijen die hoge kwaliteitsnormen hanteren en zo duurzaam mogelijk produceren komen in aanmerking voor levering aan Tsjerkebier.

Hop
De hop krijgen we doorgaans in de vorm van geperste pellets, vers vacuum verpakt van kwaliteitsproducenten uit Nederland, Belgie, Duitsland, Tsjechie, Engeland en de VS. Zo nu en dan gebruiken we verse hop die in hopzakken in de brouwketel gaat.

Suiker
Voor de nagisting op de fles voegen we een klein beetje suiker toe. We gebruiken daarvoor zo mogelijk biologische rietsuiker uit Brazilië.

Energie
De energie die noodzakelijk is voor de bierbereiding betrekken we uit een combinatie van aardgas en elektriciteit. We zijn er trots op dat we bij de eerste drie gecertificeerde afnemers van Mienskipsenergie in Friesland behoren!
We betrekken deze energie via de Enerzjy Koöperaasje Easterwierrum, waar de dorpsgemeenschap van Easterwierrum middels een jaarlijkse bijdrage weer baat bij heeft. De ‘Mienskipsmissy’ van ons bier reikt ver!

Water
In het zuidwesten van Friesland zit op een diepte van een paar honderd meter een watervoerende laag van natuurzuiver bronwater die is ontstaan door tienduizenden jaren neerslag. Natuurlijker, schoner en zuiverder dan dit oorspronkelijke grondwater kan het niet. Dit water is zo bijzonder dat het een naam heeft gekregen: Spannenburger Oer. Het wordt door Vitens opgepompt en aan onze brouwerij in Easterwierrum geleverd.De specifieke mineralogische samenstelling, de gebalanceerde zuurgraad (pH), de milde hardheid (ºdH) en het zuurstofgehalte van dit water dragen bij aan de specifieke smaak van ons Tsjerkebier.