Geschiedenis

Brouwerij Tsjerkebier BV is in 2018 opgericht door twee volle neven Dotinga. Een familie met eeuwenoude en veelal agrarische wortels rond de oevers van de oude Middelzee, in de pittoreske streken van de Lege Geaën en de Greidhoeke.

De eerste plannen voor het Tsjerkebier project ontstonden een jaar of vier geleden, nadat we de door fysieke afstand en drukke werkzaamheden wat verwaterde familiebanden na vele jaren weer hadden aangehaald. We bleken veel visies, ambities, zorgen en idealen te delen omtrent de afnemende gemeenschapszin in onze samenleving. Terwijl we zagen dat de behoefte daaraan onverminderd groot is.

Tegelijk ging ook het in onbruik raken van onze prachtige oude Friese kerken in de dorpsgemeenschappen ons aan het hart. Er moest toch iets te bedenken zijn om de leegte die we zagen in die oude waardevolle gebouwen op te vullen.

Daarnaast hadden we zin en ambitie om onze schouders weer eens onder iets nieuws te zetten, een nieuwe uitdaging aan te gaan.

Terwijl we hierover filosofeerden kregen we op een bepaald moment de mogelijkheid om de installaties van een bestaande bierbrouwerij in Amsterdam over te nemen. Deze brouwerij had besloten om te gaan uitbreiden en in nieuwe installaties te investeren.

Daarop hebben we besloten om een meer praktische productielocatie te zoeken, maar zonder ons oorspronkelijke doel uit het oog te verliezen. Medio 2017 vonden we een perfect passende locatie in de oude timmerfabriek van het dorp Easterwierrum. Het plan om een bierbrouwerij te beginnen kon daarmee gerealiseerd worden. In het hart van Friesland, halverwege Leeuwarden en Sneek, en midden in de streek waar onze rijke familiehistorie ligt!

In het voorjaar van 2018 zijn de installaties vanuit Amsterdam naar Easterwierrum verhuisd en op 1 mei 2018 zijn we als familiebedrijf gestart met het brouwen van onze Tsjerkebieren!