Historie

Brouwerij Tsjerkebier BV is in 2018 opgericht door twee volle neven Dotinga. Een familie met eeuwenoude en veelal agrarische wortels rond de oevers van de oude Middelzee, in de pittoreske streken van de Lege Geaën en de Greidhoeke.

De eerste plannen voor het Tsjerkebier project ontstonden nadat we de, door fysieke afstand en drukke werkzaamheden, wat verwaterde familiebanden na vele jaren weer eens hadden aangehaald. We bleken veel visies te delen over de afnemende gemeenschapszin in onze samenleving. Terwijl we zagen dat de behoefte daaraan onverminderd groot is.

Tegelijk ging ook het in onbruik raken van onze prachtige oude Friese kerken in de dorpsgemeenschappen ons aan het hart. Er moest toch iets te bedenken zijn om de leegte die we zagen in die oude waardevolle gebouwen op te vullen.

Daarnaast hadden we zin en ambitie om onze schouders weer eens onder iets nieuws te zetten, een nieuwe uitdaging aan te gaan.

In de tijd dat we hierover filosofeerden kregen we de mogelijkheid om de installaties van een bestaande bierbrouwerij in Amsterdam over te nemen. Deze brouwerij wilde uitbreiden en in een nieuw pand in nieuwe installaties gaan investeren.

We besloten om de mogelijkheid te onderzoeken om met deze brouwinstallaties een brouwerij voor speciaalbieren te vestigen in een oude Friese kerk, gecombineerd met een proeflokaal en een sociale functie. Met hulp en ondersteuning van de Provincie Fryslân hebben we vele mogelijke locaties bezocht en bekeken. Om uiteindelijk tot de conclusie te komen dat het vestigen van een brouwerij in een oude kerk logistiek en operationeel een complexe opgave is. Nog afgezien van het verkrijgen van vergunningen voor een dergelijke onderneming in een bebouwde omgeving, de hygiënische omstandigheden in een oud pand en de kosten van niet-productiegerichte bouwkundige aanpassingen om het gebouw geschikt te maken.

Het leek ons daarom uiteindelijk beter om een meer praktische productielocatie te zoeken, maar zonder ons oorspronkelijke doel uit het oog te verliezen. Medio 2017 vonden we een perfect passende plek in de oude timmerfabriek van het dorp Easterwierrum. Het plan om een 'bierbrouwerij met een missie' te beginnen kon daarmee gerealiseerd worden. In het hart van Friesland, halverwege Leeuwarden en Sneek, en midden in de streek waar onze rijke familiehistorie ligt!

In het voorjaar van 2018 zijn de installaties vanuit Amsterdam naar Easterwierrum verhuisd en op 1 mei 2018 zijn we als familiebedrijf gestart met het brouwen van onze Tsjerkebieren!